On jutut kuin rahattomalla lehmänostajalla

Kaikkihan haluavat olla tasa-arvoisia, kunhan se ei vain edellytä jotakin josta en pidä.

Vaalien lähestyessä poliitikkojen vässykkätauti puhkeaa kukkaansa, halutaan kumarrella kaikille ja varmistua ettei pyllistäisi kenellekään. Vässykkä-asia tuntuu olevan joissakin puolueissa arka asia koska minua siitä oikein arvosteltiin nimettömällä tekstiviestillä, nimimerkki ”Kokkarin” toimesta. No, se älähtää kehen kalikka kalahtaa.

Kaikki ei varmistele, osalla ei ole rahalla tehtyä koneistoa takana ja on pakko heittää itsensä likoon mielipiteidensä esille saamiseksi. Muutamilla tämä  ”hulluus” on verissä ja luonnollista. Kuitenkin monen politiikon vastaukset ovat yhtä kuin lehmän nuolaisu. Toki joskus on vaikea sanoa mielipidettä asiaan jos ei ymmärrä, mutta miksi esittää kaiken ymmärtäjää. Itse olen sanonut jos en tiedä mitä sanoa, että otan selvää, palaan asiaan. Luonnollisesti kenenkään ei kannata ottaa kantaa asioihin joista ei tiedä tai ole kiinnostunut.  Jos tutkitaan enemmistön mielipiteitä koskien vähemmistöjä ja näiden tarpeiden huomioimista, paljastuu karu totuus. Marginaalit jäävät suurten tallomaksi, monet puolueet haluavat ajaa valtaenemmistön ajatuksia vaalimenestys mielessään, kalastellen äänestäjiä itselleen. Äänien maksumiehinä ovat useimmin ne kansanosat, joilla on massavoimaa äänestyskopeissa, tai on, mutteivat käytä sitä omaksi edukseen.

Monet äänestävät kuitenkin äänestävät itseään tai ajatuksiaan vastaan, yrittäen nostaa henkistä statustaan kuulumalla joukkoon, joka oikeasti ei ole hänestä kiinnostunut. Osa äänestäjistä on ajautunut tajuamattaan” hännystelijöiksi”. Toki jokaisella on oikeus toimia äänestyskopissa miten haluaa. Haluaisin kuitenkin haastaa ihmiset miettimään poliittisten aatteiden kokonaisuutta, pelkkien kiiltokuvien ja vaalilupausten lisäksi.

Vaalien alla kaikki on köyhien, yrittäjien, vanhojen, nuorien, maalaisten, kaupunkilaisten asialla, yms. Useat yrittävät olla vihreämpiä kuin itse Vihreät. Sinänsä se on hienoa, että persuja ja KD:tä vaille kaikki muut ovat ymmärtäneet tasa-arvon ja erilaisten vihreiden arvojen tärkeyden tulevaisuuden rakentamisessa.

Poliitikot ovat kautta aikain osanneet heittää bensaa populismin roviolle. Esimerkin vuoksi nostan esiin persut, joka ravaavat populismin oravanpyörässä kuin sekopää orava pähkinän perässä. Katsotaan nyt kuinka kauan Timpalla riittää lehmännahkakauppa-generaattorissa sanontoja. Soinia en halua mollata mutta lukiessani hänen kolumneja en ole voinut välttää kiusausta ehdottaa hänelle haikujen tekoa. Timppa kirjoittaa kolmirivisiä, harvasanaisia, virkkeitä niin samalla voisi heittää ne haikujen muotoon.

Haikuilla vanhaan aikaan kosiskeltiin, ja on tarvittaessa karkoitettu kanssakosijoita. Persuille tuo yksinkertaistettu sisältö ja kolmirivisyys on varmaan lukemisen ja ymmärryksen kannalta ideaalia. Haikujen sisältö voi olla sitten jo vallan eri juttu.

Pieni nokittelu ja värikäs retoriikka piristää keskustelua aina. Kansan kuuluu saada politiikoilta leipää ja sirkushuveja, nokittelu ja retoriikka luettakoon sirkushuvien puolelle.

Marko ”Romppu” Romppanen, eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

 

 

 

5 kommenttia artikkeliin “On jutut kuin rahattomalla lehmänostajalla”
 1. avatar KizmoT sanoo:

  ”Pieni nokittelu ja värikäs retoriikka piristää keskustelua aina. Kansan kuuluu saada politiikoilta leipää ja sirkushuveja, nokittelu ja retoriikka luettakoon sirkushuvien puolelle.”

  Hieno havainto Rompulta!

  K

 2. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  ”Persuille tuo yksinkertaistettu sisältö ja kolmirivisyys on varmaan lukemisen ja ymmärryksen kannalta ideaalia.”
  Meille yksinkertaisille äänestäjä-tolloille on kliffaa selkokieli, kun tuo Arkadian kapula-stiiknafuulia ei aukea.
  Ei auennut myöskään väitteesi, että muut puolueet kumartelevat kaikille.
  Kaikenymmärtäjä Sinnemäki on jo nyt pyllistellyt joka suuntaan tarjoten hallitusyhteistyötä jokaiselle vastaantulijalle, sisällöstä viis.
  Hallitukseen päästyään on Vihreiden kieli ollut niin ruskea, ettei alkuperäisestä vihreästä linjasta ole kuin haikeankapea haiku jäljellä.
  Vaihda puoluetta ajoissa.
  T. Riitta N.

 3. Kiitos Riitta!

  Hyviä huomioita ja olen tasan samaa mieltä ”Arkadian kapula-stiiknafuula” asiasta. Monen kansanedustajan kirjoitukset jäävät lukematta koska ne on kirjoittanut poliittisen viestinnän ammattilainen, jota kiinnosta enempi muotoseikat kuin sisällön luettavuus, saati kansantajuisuus.

  Kumartelujuttu on hiukan kanssa kaksipiippuinen juttu. Sinnemäestä en osaa sanoa, tyodennäköisesti Riitta on ainakin osin oikeassa. Vihreiden viimeaikaisesta politiikasta on voinut tulla tälläinen mielikuva. Tämän kumartelu- ja ruskeakieli väittämien oikeellisuus lienee suhteellinen käsite joka riippuu lasien väristä joiden läpi katsoo. Politiikka on monasti kompromissien tekemistä, jotain pitää antaa, että jotain saa. Jääräpäät eivät monasti saa mitään aikaan. Tämä ei luonnollisesti tarkoita periaatteidensa myymistä. Kaikki puolueet pyrkivät varmasti äänivaltansa puitteissa parhaaseen kokonaislopputulemaan. Kaikissa asioissa ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista, saati järkevää voittaa. Demokratiassa äänestetään asioista ja se voittaa kuka/mikä kanta saa eniten kannatusta. Vastustajat nuolee haavansa ja pyrkivät tekemään parhaansa toisissa asioissa. Pelkurit lopettaa leikin jos häviää äänestyksen. Tämänhän pitäisi vain kiihottaa tekemään asioita paremmin ja sitkeämmin.

  Minä ainakin olen tottunut siihen, että jos ei saa tahtoani läpi niin tilanne analysoidaan ja jatkossa tehdään paremmin asiat, ja/tai korjaan kantojani jos totean olleeni väärässä. Ei väärässä oleminen ja sen myöntäminen ole häpeä, päinvastoin. Joskus voi saada lisätietoa jota ei aikasemmin ole ollut ja uuden tiedon valossa pitää pystyä toimimaan rehellisesti.

  Kiitokset Riitalle tästä kommentoinnista, mainio alku ja asiallinen!

  -romppu-

  Vääräleukanen mutta vähemmän ruskeakielinen poliitikonalku.

 4. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Romppu!
  Vahinko, että olet vihreä politiikonalku.
  Katselin 28.10. STV:n uutisia, jossa haastateltiin ääniharava Maria Wetterstrandia Ympäristöpuolueesta.
  Hänelle oli tärkeää tehdä vihreiden omaa politiikkaa. Sanoi mm., vaikka hallituksessa toimiminen toisi ehkä lisää valtaa.. siitä huolimatta ei käy.
  ”Joutuisimme hyväksymään samalla vääränlaista politiikkaa.”
  Tänään kuuntelin miten Vihreät on yllätetty takaoven kautta pohjoisen kaivoslainsäädännöin – omasta mielestään.
  Tuli mieleeni vanha kansansatu.
  Pikkuorava oli polleaa, kun istui Ison karhun kanssa riu´ulla. Tarpeet tehtyään Iso karhu pyyhki hanurinsa Pikkuoravalla.
  Toivon politiikonalulle parempaa menestystä urallaan!
  T. Riitta

 5. Hulvatonta Riitta.

  Pelkäänpä tuon olevan edessä myös Suomessa, riippuen nyt kansan tahdosta seuraavissa vaaleissa. Muuten voi hallituspolitiikan tekoa verrata vanhaan kansansanontaan ”Mikä sitä pittää? sano kusijainen kun tamman raatoa veti”.

  Loistava tuo pikkuoravan tarina, aivan mahtava, vaikka noin periaatteessa pitäisikin nyrpistellä nenääni. Hyville vedoille on aina annettava niitten ansaitsema arvo vaikka ne olisivatkin piikkinä perälistossa.

  Tätä lajia lisää enempi asiasisällöllä ja politiikka alkaa taas kiinnostaa kansaa. Perusjargonin voi lähettää Ekokemille kaukolämpöä tuottamaan.

  -romppu-
  Aikas rohkeasti erilainen vihreä politiikonalku.

Jätä kommentti

css.php