Mitä isyys on?

iskännaama.jpg

Kuvassa Helmin paperimassainen näkemys iskästä.

Isäksi tuleminen ei ole kaikille mikään itsestään selvä asia. Jotkut eivät voi syystä tai toisesta saada lapsia, toiset eivät edes halua. Isäksi tuleminen on kuitenkin suuri rikkaus.

Mitä isyys on?

Se on yhteisiä hetkiä, leikkiä hiekkalaatikolla, kadonneen kalan metsästystä joella ja iltasadunlukemista tai muurahaislaulun laulamista. Se on halauksia, huolta, kasvattamista ja anteeksiantamista, se on pieniä asioita, joita ei missään tapauksessa vaihtaisi pois. Se on valvottuja öitä, pienen lämpövesipullon kainaloonsa saamista kello kahden aikaan yöllä. Se on raivokkaita lapsen kiukunpuuskia ja vastakohtana hentoja anteeksipyytäviä kuiskauksia. Molemminpuolisia halaamisia saatesanoin ”Minä rakastan sinua”. Isyys on kasvattamisen ohella kasvamista, se on antamista ja saamista.

Nykypäivänä isät saavat viihtyä lastensa kanssa, rakastaa ja huomioida heitä. Mielikuva isyydestä on muuttunut vuosien saatossa. Vanhakantainen mielikuva perheen elannon tuojasta ja kurin ylläpitäjästä on ollutta ja mennyttä. Elämä on tasa-arvoistunut.

”Kuri” ja rajat tulee olla. Aikuisen vastuulla on pitää asiat hallinnassa ja malttinsa myös tiukimmissa tilanteissa. Vanhempien vastuulla on luoda lapselle turvallinen ja onnellinen lapsuus. Lapsi on lapsi, ja lapsena pitää saada olla rakastavassa perheessä, ilman pelkoa väkivallan uhkasta. Koti on paikka jossa ei tule, ei lapsen, eikä aikuisen, pelätä.

Isät olkaa läsnä lapsillenne, heittäytykää aika-ajoin täysillä lapsen maailmaan mukaan. Tämä kasvattaa tasapainoisia isiä ja lapsia. Jokainen isä on erilainen ja isyys ei ole kilpalaji tai pakonomaista lapsien kanssa suorittamassa. Ei isän tarvitse olla täydellinen. Riittää kun on aidosti läsnä, on kiinnostunut lapsien tekemisistä ja on tukena, kuuntelevana olkapäänä kun sitä tarvitaan.

Pienet hetket isän tai isoisän kanssa vaikuttavat lapseen. Onnellisten vanhempien lapset ovat onnellisia. Rakastamalla saat vastarakkautta. Halaamalla annat lapsellesi luvan halata.

Hyvää isänpäivää.

Marko ”Romppu” Romppanen

4 kommenttia artikkeliin “Mitä isyys on?”
  1. Todella hienosti kirjoitettua asiaa isyydestä. Ihan sai herkistymään. Jos oisit mun vaalipiiristä niin sua vois vaik äänestää. Onnea tulevaan koitokseen!

  2. avatar Hanna Häppölä sanoo:

    Kirjoittajan tuntien, ei edes mikään vaalilöpinä, vaan varmasti aito ja kuvaa kirjoittajan arvoja ja toimintatapoja aitona ihmisenä. Toivoisinpa, että moni isä ja äitikin lukisi tämän kirjoituksen ja sen hienot ajatukset, jotka minä ainakin allekirjoitan täysin. Vaikken iskä olekaan 😉 Mutta huolissani kyllä lasten ja perheiden tilanteesta nyky-yhteiskunnassa ja tulevaisuudessa. Näitä ajatuksia toteuttamalla näyttäisi jo paljon valoisammalta.

  3. avatar Helena Vartiainen sanoo:

    Läsnäolon voima on suurin voima niin isyydessä kuin äitiydessä 🙂 Tähän Rompun ajatuksenkulkuun on helppo yhtyä ja sitä kannattaa.

  4. avatar Harri Väänänen sanoo:

    Oli Helmee !

Jätä kommentti

css.php