Meidän perheen pikku-persu, ja mielenkiintoinen saunakeskustelu

Lauantaina vietimme perheen saunailtaa kuten miljoonat muutkin suomalaiset. En arvannut saunakeskustelun saavan poliittista ulottuvuutta. Kuusivuotias tyttäreni, pitkän hiljaisuuden saattelemana, totesi ”kiinalaiset ovat vallanneet Helsingin”.

Leukani loksasti auki ja meinasi kieli kipakoissa löylyissä palaa. Tiedustelin pikku-neidiltä taustoja tähän ilmeisen pitkällisen ja syvällisen pohdinnan tuomaan kommenttiin.

”Persustelut” olivat tehty pienen ihmisen logiikalla ja perustelut olivat viisi-kuusivuotiaalle varmasti toimivat. Perusteluna oli se, että koska Helsingissä on paljon ruskeaihoisia niin he ovat ilmeisesti vallanneet Helsingin. Kysyin, että oliko neidillä mahdollisesti omakohtaisia kokemuksia tästä invaasiosta? Ei ollut, ei osannut selittää mistä asian oli kuullut. Mahdollisesti televisiosta. Kysyin seuraavaksi neidiltä, että oliko tämä ”valtaaminen” hyvä vai huono asia.

Huono oli kuulemma.

Hiukan tästä vastauksesta hämmentyneenä jatkoin kyselyä ja kaipasin perusteluita siihen, että mikä asiasta teki hänen mielestään huonon? Perustelut olivat seuraavanlaiset:

1.       – he puhuvat eri kieltä

2.       – en ymmärrä heitä

3.       – en tunne heitä

Tyttäreni parhaisiin kavereihin kuuluu kiinalaissyntyinen tyttö. Kysyin, että onko tämä huono asia, että kyseinen  tyttö on Suomessa. Vastaus oli, ei tietysti mitä minä hassuja puhun! Minähän tunnen kyseisen tytön, leikin hänen kanssaan ja ymmärrän häntä. ”Isi on ihan höpsö”. No, jostakin ollaan ainakin samaa mieltä – isi on höpsö, mutta ei tässä asiassa. Toisaalta tyttärelleni on tähän asti kaikki ulkomaalaiset olleet ranskalaisia. Nyt he ovat siis kiinalaisia.Savolaisserkkujen kohdalla on aina myös hiukan kysymyksiä kansallisuudesta..

Lapsen perusteluissa kiteytyy moni maahanmuuton vastustajan ajatusmaailma. Erilaisuutta ja vieraita ihmisiä vastustetaan ja pelätään jo pelkkien kuulopuheiden perusteella. Ei ymmärretä, kun ei ymmärretä ei myös kuulemma voida tutustua jos ei ole yhteistä kieltä. Höpönlöppöä, sanon minä. Lapsen suusta kuultuna tämän ymmärrän mutten aikuisen sanomana. Lapset tosin ei yhteistä kieltä tarvitse, leikki on lasten yhteinen kieli ja se toimii aina. Aikuiset rakentavat itselleen muurin tätä ”leikkikieltä” vastaan, ja vetoavat siihen ettei vaan tarvitsisi kommunikoida vieraalle.

Mielipiteet vastustamisesta muuttuisivat kannattavaksi jos pääsisi tutustumaan esim. afrikkalaiseen perheeseen. Tulisi huomaamaan miten ystävällisiä ja vaatimattomia, ns. tavallisia ihmisiä hekin ovat. Kohteliaisuus, toisten ihmisten kunnioittaminen ja perhe ovat heillä hyvin tärkeitä asioita. Nämä perushärmäläiset nurkkapatriotit voisivat vaikka vahingossa jotain oppia ja huomata  ettei nämä vieraat nyt niin kummallisia ihmisiä loppupelissä olekaan. Tietysti se pelottaa Perus-Penttiä (anteeksi Pentit) huomata olleensa väärässä ja vielä myöntää se (vaikka vain itselleen).

Saman saunakeskustelun olen käynyt erään ystäväni kanssa joka on kiihkeä Perussuomalaisten kannattaja. Hänen vaimonsa on Valko-Venäjältä. He tutustuivat miehen työmatkalla. Kovin lyhyen tuttavuuden jälkeen vaimoehdokas muutti Suomeen ja he menivät sittemmin naimisiin. Hän vastusti kovin sanoin ulkomaalaisten maahanmuuttoa Suomeen. Ei vastusta enää kun löysi henkilökohtaisen ja inhimillisen ulottuvuuden asiaan.

Pelot ovat kautta aikain olleet hyvä myyntiargumentti. Pelolla myydään mitä ihmeellisempiä palveluita ja tavaroita. Poliittista suosiota sillä hankitaan myös. On peloteltu imperialisteilla, kommunismillä, kapitalistilla, rikkailla, köyhillä, kotimaalaisilla tai vaikka nyttemmin ulkomaalaisilla, milloin milläkin…kaiken maailman höperehtijät ovat ratsastaneet pelon konsultteina kohderyhmän kansansuosioon. Pelottelusta ei joudu vastuuseen vaikka kuinka aiheettomasti pelkoa kylväisi kansan joukkoon. Erityisesti nämä ulkomaalaisilla meitä pelottelevat, meidän omat ”Pohjois-Korealaiset kansankiihottajat”, ovat vahingollisempia tälle maalle kuin satatuhatta maahanmuuttajaa.

Marko ”Romppu” Romppanen

Huuto ja mekkala alkakoon!

3 kommenttia artikkeliin “Meidän perheen pikku-persu, ja mielenkiintoinen saunakeskustelu”
 1. avatar Matti Näsä, Päivää sanoo:

  Go Romppu, go! Nämä sinun kirjoitukset ovat iloinen piristys täällä blogi-palstalla. Aikamoista sontaa ja väkisin väännettyä torttua tulee monilta muilta poliittisilta kirjoittajilta. Tällä linjalla jatkaen sinulle Arkadianmäen portit avatutuvat riemusaatossa.

 2. avatar 17 ääntä sanoo:

  @1: Ei auennu portit, ei.

 3. Juuei, nääspäivää.

  Oisko pitänyt edes kerran käydä jossakin vaalitilaisuudessa Hämeenlinnassa tai edes torilla/markkinoilla siihen aikaan kun oli auki. Sama vika Riihimäellä.

  Oppia ja kokemusta, ehkä ensi kerralla portit aukenevat.

  Elämätä, ei sen vakavampaa.

  -romppu-

Jätä kommentti

css.php