Mistä ovat hyvät kansanedustajat tehty

Vaalit lähestyvät ja monet miettivät, että ketä äänestäisi. Monet ovat hakemassa uutta poliittista kotia tai ainakin uutta ehdokasta itselleen. Vanhat valtarakenteet natisevat liitoksissaan. Poliittisen mielipiteet ovat oma asiansa mutta tässä muutamia piirteitä joilla voi arvioida kanditaatteja. Monelle tulevista eduskuntavaaleista on tulossa myös henkilövaali.
Laadukkaan kansanedustajiston avulla yhteiskuntaan luodaan muutosvoimaa, joka parantaa yhteiskunnan toimivuutta, lisää turvallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta. Kyse on jatkuvasta muutosprosessista, toimivan ja pätevän poliittisen järjestelmän avulla tehdään yhteiskunnastamme entistä kilpailukykyisempi ja paremmin muuttuville markkinoille soveltuva. Toimiva ja hyvä paikka kaikille meille.

Hyvä poliitikot tiedostavat muita paremmin yhteiskunnan kehitystarpeet ja sitoutuvat tavoitteiden toteuttamiseen. Politikointi oikein hoidettuna on vastuuntuntoa, innovatiivisuutta, tulevaisuuteen suuntautumista ja määrätietoisuutta. Tällainen henkilö pyrkii kehittämään itseään siihen suuntaan, että hän omaa tiedot ja taidot ongelmien poistamiseen. Se vaatii, että kykenee luovasti yhdistelemään omia tietojaan ja löytämään siten uusia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Hyvään kansanedustajaan voidaan liittää ainakin seuraavia piirteitä:

– sosiaalista älykkyyttä
– luotettavuutta
– vakuuttavuutta ja esiintymistaitoa
– hyvää itsetuntoa
– hyvää itseluottamusta
– positiivista elämänasennetta
– luovuutta, visiointikykyä ja innovaatio-hakevuutta
– huumorintajua
– sopeutumiskykyä
– yhteistyökykyä
– stressin ja pettymysten kestokykyä
– haasteellista asennetta työhön
– hyvää itsensä ja ominaisuuksiensa tuntemusta

muita huomioitavia seikkoja…

– karismaattinen persoona
– pistää itsensä likoon
– taito herättää luottamusta toisissa henkilöissä
– hänen kasvu- ja elinympäristöönsä liittyvät vahvuustekijät
– sopiva koulutus ja/tai kokemustausta
– kestää arvostelua, voi myöntää olevansa väärässä
– suoriutuu tehtävistään hyvin stressaavissakin olosuhteissa
– ihmisiä ymmärtävä ja helposti lähestyttävä
– kyky strategiseen ajatteluun
– oikeudenmukainen ja ennakkoluuloton
– jämäkkä ja kannustava
Olennaista on jossain henkilössä näiden ominaisuuksien määrän sijasta hänen ominaisuuksiensa todellinen laatu ja missä suhteessa eri ominaisuudet ovat toisiinsa.Tämä tarkoittaa sitä, että vain osakin ylläolevista ominaisuuksista riittää hyväksi poliitikoksi tulemiseen kunhan nämä hänen ominaisuutensa herättävät luottamusta. Lista on varsin pitkä eikä se silti ole missään nimessä kattava. Se kuitenkin kertoo osaltaan siitä, että todelliseen persoonaan liittyy monenmoisia tekijöitä, jotka yhdistyneinä yhteen henkilöön aikaansaavat uskottavuuden ilmapiirin kaikkeen siihen tekemiseen, missä kyseinen henkilö on mukana.

Onnea vaan oikean henkilön metsästämiseen – ei tule olemaan helppoa edes yksittäisen puolueen sisällä, saati sitten kaikkien ehdokkaiden välillä yli puoluerajojen.

Marko ”Romppu” Romppanen

Jätä kommentti

css.php