Perin juuri 15,5 miljoonaa, katos pirulaista

100-dollar-bills.jpg

Dodiin, nyt se napsahti allekirjoittaneen kohdalle myös FB:ssä. Nyt olisi mahdollisuus rikastua tuntemattoman sukulaisen, onneksi kuolleen, kustannuksella 15, 5 miljoonaa ameeriikan dollaria. Perskutarallaa, ei muuta ku vastakirjettä  ja tilinumeroa antamaan. Toki varmaan pitänee jokunen satanen laittaa etukäteen juokseviin kuluihin. Eihän tommottis rahoja ilman kuluja siirrellä. Joopa-joo.

Nigerialaiskirjeet ovat löytäneet Facebookin. Verkon piraatit kaappaavat itselleen sosiaalisten verkkopalvelujen käyttäjätilejä. Kaapattuaan tilin esiintyvät sitten kaappaaminaan henkilöinä ja viestivät heidän ystäviensä kanssa. Myös randomilla haetaan henkilöitä ja heille laitellaan erilaisia tarjouksia ihmeteltäväksi.

Viestien sisältö voi olla usein myös tyyliin, että joku sukulaisesi on kuollut ja häneltä on jäänyt muhkea summa rahaa nurkkiin pyörimään. Nyt pyyteetön viestin lähettäjä haluasi vapautua tämän omaisuuden tuomasta vastuusta lähettämällä sen sinulle, pientä kulukorjausta vastaan. Toisaalta yritetään kerätä rahaa kertomalla, että  kaapatun tilin omistaja on joutunut liriin jossakin ulkomailla ja tarvitsee rahaa selvitäkseen niin maan tukalasta tilanteestaan.

Näitä  – olen Kanarialla rahattomana” -tyyppisiä viestejä ei aina kannata ottaa tosissaan. Verkkorikolliset käyttävät hyväkseen yliluottamusta, jota ihmiset tuntevat sosiaalisia verkkojaan kohtaan. Suojautuakseen tämän kaltaisilta huijauksilta on käyttäjän oltava tarkkana mitä tietoja itsestään palveluissa kertoo. Kontakteihinsa verkossa ei saa luottaa liikaa. Ystävälistan perkaamista kannattaa harrastaa varsinkin jos ystävälista alkaa olla sadoissa ja monen tuttuus on hämärän peitossa.

Tässä allekirjoittaneen kohdalle sattunut ”huipputarjous”:

Killian HampelDecember 1, 2010 at 12:59am

Aihe: Urgent Attention.

Dear Romppanen ,

Am contacting you to assist about my late client (Mr.Romppanen) a national of your country Estate valued USD15.5million, Who died with his family in an auto accident On the 30th of December,2006.

Under a clear and legitimate agreement with you, I shall seek your consent to be presented as the next of Kin.

Upon receipt of your reply I will give you the details of this transaction.

Note that this claim is legitimate.

I await your propmt reply.

Regards
Mr Killian Hampel(Esq)

Olkaa hyvät ihmiset varovaisia!

Marko ”Romppu” Romppanen

Photographer: Boaz Yiftach

Jätä kommentti

css.php