Voittaja, Parempi, Paras

dreamstimefree_929269.jpg
Joskus me kaikki ravaamme persaukset tulessa voittamisen perässä. Epäonnistumisen sattuessa haluaisimme systätä vastuun muualle, tai jos muuta keksi niin syyttää tähtiä ja kuun asentoa. Ajatus omiin tekemisiin liittyvästä vastuukannosta vetää löysät pöksyyn. Olen monasti miettiessä omia ja muiden selityksiä. Piru vie, tulisiko meidän keskittyä enempi omaan soutamiseen kuin muiden melomiseen?

Olipahan kysymys työstä, urheilusta tai millaisesta sirkusareenasta tahansa niin olisi hyvä säännöllisin väliajoin pysähtyä miettimään missä on onnistunut ja missä vedettiin pientareelle kuin Räikkönen rallissa. Yönsyömmellä peiliä tuijottaen voi itseltään kysellä, ”missä mennään”, ja yrittää hakea uusia näkökulmia tekemisiinsä.

Analysointiin ei tarvita ostaa konsultteja kalliissa kulmahousuissaan eikä siitä tarvitse muille raportteja kirjoitella. Jokainen vaan pistää harmaan herneen pääkopassaan käymään läpi asioita. Onnistuessamme saamme värkättyä ajatusmallin jolla voimme kehittää asennettamme työn tekemiseen, tulevaisuuteen ja hyvällä onnella löydämme työkaluja. Itsensä johtaminen on sarja työkaluja jotka pitää itse löytää ja kehittää, niiden käyttöä seurata ja arvioida, omalla perstuntumallaan ja itseään varten.

Paradokseja lukemalla voi oppia ymmärtämään elämänmenoa. Esimerkiksi mukailen erään junnuvalmenuksessa kuulemani paradoksin ”Voittamisella ei ole merkitystä sinänsä, vaan itse kilpailu tuo sen sisällön tekemiseen.” Tämä on minusta erinomainen havainto ja toimii lähes kaikilla elämän osa-alueilla. Kaikki eivät voi, eikä halua voittaa, mutta voivat kilpailla ja tehdä parhaansa, ja olla parhaita. Jokaisen on hyvä päästä tuntemaan olevansa oman elämänsä sankari.

Lasten urheileminen on pilattu koska me pölvästit aikuiset olemme tuoneet sinne voittamisen merkityksen. Ei lapsien tarvitse voittaa, riittää kun on kilpailussa mukana ja tekee parhaansa. Osallistuminen, kaverit  ja kilpailu on lasten urheilun suola. Parhaaksi pyrkiessä jää sopivasti revanssihenki elämään ja auttaa pyrkimyksissä tehdä asioita aina paremmin ja tosissaan.

Marko ”Romppu” Romppanen

www.romppu.fi

Julkaistu AP:n urheilun näkökulmassa 9/10, julkaisuhetkellä toimin Suomen Salibandyliiton liittohallituksessa. www.ssbl.fi

Foto:  © Olga Rumiantseva | Dreamstime.com

Kommentti artikkeliin “Voittaja, Parempi, Paras”
  1. avatar Helena Vartiainen sanoo:

    Epäonnistumisen kohdatessa on helppo ulkoistaa syy pois itsestä, peiliin katsominen saattaa vaikka säikäyttää…. minäkö?

Jätä kommentti

css.php