Elintason jätekasa

perassahiihtaja(2).jpg

Suomalaisten hyvinvointi on tuonut eteen sen, että tuotamme päivittäin enemmän ja enemmän jätettä.Käytännössä kaava on yksikertainen; mitä enemmän hyvinvointia/vaurautta niin sitä enemmän jätettä.

Kuinka pysäyttää tämä kierre. Jätteiden kuskaaminen  kaatopaikoille ei ole mikään ratkaisu ongelmaan. Jätteen kaatopaikalla vaan kiihdyttävät ilmastomuutosta ja saattavat olla hyvin haitallisia ympäristölle erilaisten päästöjen muodossa. Metaanipäästöt suurenevat ja nykyisellä biokaasujen keräystoiminnalla ei pystytä kuin nimellisesti tätä metaanipäästöjen kasvua hillitsemään.

Jäteongelmassa on ratkaisumallina ollut ”jätehierarkia” jossa painotetaan jätteiden synnyn ehkäisyä ensisijaisena ratkaisuna, toisena kierrätystä ja kolmantena energiahyödyntäminen. Viimeisin ja huonoin vaihtoehto on jätteen loppusijoitus. Loppusijoitus on ympäristön kannalta ongelmallisin vaihtoehto ja tähän vaihtoehtoon turvauduttaessa kasvavat ympäristöhaittatekijät ja luonnovarojen hukkaaminen.

Kierrättäminen on nykyään kohtuullisen vaivatonta ja tällä hetkellä yhdyskuntajätteestä menee kierrätykseen vajaat 40%. Eli parannettavaa riittää vaikka kuinka ja paljon. Tavoitetasona pidetään 50%:n tasoa.  Töitä riittää ja harvalla meistä on niin kiire jottei kerkeisi maitopurkkejaan huuhtelemaan ja litistämään ne keräykseen viemistä varten.  Kauppareisulla ne voi sitten kuskata oikeisiin keräyspisteisiinsä.

Kannattaa katsoa huomenna sunnuntaina allekirjoittaneen kirjoittamaa spiikkiä aiheesta ja miten nykyaikaisesti järjestetään kiinteistön jätehuoltoa. Jokakoti.fi , aamupäivällä MTV3.

Marko Romppu Romppanen

www.romppu.fi

romppu_banneri_iltasanomat_300x250px_backup.jpg

Kommentti artikkeliin “Elintason jätekasa”
  1. avatar Pimu sanoo:

    No eihän se kai välttämättä noin yksioikoinen syy-seuraussuhde jätteen ja elintason välillä tarvitse välttämättä olla. Hyödynnetään palava jäte paremmin energiantuotannossa kaatopaikalle dumppaamisen sijaan ja lisätään ydinenergian osutta energiantuotannossa saastuttavampien ja vaarallisempien fossiilisten energialähteiden sijaan niin luonto kiittää. Tosin jätteenpoltosta tietysti leviää jonkun verran saasteita, mutta eiköhän taas vähempi fossiilisten käyttö kompensoi sitä ja kaatopaikoille nyt ainakin päätyy selvästi vähemmän jätteitä tässä mallissa.

Jätä kommentti

css.php