Asiaa parisuhdeväkivallasta

30165hf8jk0brpx.jpgRiidat kuuluvat  parisuhteeseen ja perhe-elämään, väkivalta ei. Väkivalta parisuhteissa alkaa tyypillisesti psyykkisellä painostuksella ja kontrolloinnilla, pelon ilmapiirillä – väkivallalla, joka vähitellen muuttuu fyysiseksi.

Parisuhdeväkivalta on usein miehen naiseen kohdistamaa, mutta myös miehet kokevat väkivaltaa puolisonsa taholta. Väkivaltaa esiintyy yhtä lailla samaa sukupuolta olevien parisuhteissa. Parisuhdeväkivaltaisen perheen lapset ilmentävät pahoinvointiaan masennuksena, aggressiivisina, oppimis- ja käytöshäiriöinä, itsesyytöksinä. Väkivallan kaikki osapuolet tarvitsevat apua. Väkivaltaa käyttävien apujärjestelmiä tulisi tehostaa ja rakentaa. Samoin ennaltaehkäisy on keskeistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön 2001 tekemässä tutkimuksessa kartoitettiin Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa naisiin kohdistuvan väkivallan kustannuksia. Kuukausitasolla Lahden kokoiseen kaupunkiin verrattuna kustannukset ovat arviolta 200 000 euroa, vuositasolla 2,4 miljoonaa euroa. Valtakunnalliseksi kustannukseksi arvioitiin 91 miljoonaa euroa.

Väkivallan tosiasiallisten kustannusten laskeminen on mahdotonta. Suuri osa inhimillisestä kärsimyksestä, elämänlaadun heikkenemisestä ja sukupolvelta toiselle siirtyvien vahingollisten käyttäytymismallien ja traumojen seurauksista jää väistämättä tällaisten laskentamallien ulkopuolelle.

Moniammatillisen yhteistyön tiivistämisellä, koulutuksella ja järjestelmällisillä puuttumisen käytännöillä voidaan kuitenkin tehdä paljon. Turvakotiverkoston laajentaminen Euroopan neuvoston suosituksia vastaavaksi auttaisi vähentämään väkivallan uhrien inhimillistä kärsimystä hädän ollessa akuutein. Euroopan neuvoston suositusten mukaan Suomessa tulisi olla noin 500 turvakotipaikkaa. Vuonna 2010 turvakoteja oli 21, joissa yhteensä noin 100 turvakotipaikkaa.

Marko Romppu Romppanen
Kansanedustajaehdokas (vihr.), Häme 105
Riihimäki

Katso videoni

www.romppu.fi

perassahiihtaja.jpg

2 kommenttia artikkeliin “Asiaa parisuhdeväkivallasta”
 1. avatar Petri ja Marja Lehikoinen sanoo:

  Marko,
  sinulla oli taannoin kirjoitus ”Kirkolla on KD kengissä”? Voisiko sen saada tänne luettavaksi. Paras kirjoitus miesmuistiin.
  Pete ja Marja

 2. Hei. Kirjoitukseni löytyy netistä:
  http://www.romppu.fi/component/content/article/24-kirkolla-on-kd-kengaessae

  Kiva kuulla jos joku tykkäsi. Tehdään siinä ainakin peli selväksi ,-) Eka kirjoitus kansanedustajaehdokkaana.

  Muistakaa äänestää, ketä kukin sitten haluaakin! Pääasia, että äänestää!

  -Romppu-
  Häme 105
  http://www.romppu.fi

Jätä kommentti

css.php