Eroottista hierontaa ja muita valmennusmetodeja

Aika-ajoin luemme lehdistä kuinka valmentajia epäillään suojattiensa hyväksikäytöstä. Nämä ovat harvinaisia, mutta vakavia tapauksia. Jokainen tapaus on liikaa.Merkittävimpiä suomalaisia tapauksia lähiajoilta on kun Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Taekwondo-valmentajan useista seksuaalirikoksista, joissa kohteena oli olleet hänen alaikäiset valmennettavansa. Suomalaiseen liittyi tänä päivänä uutisoitu Patrik Sjöbergin kohtalo suomalaissyntyisen valmentajansa opeissa.

Pelkään, että kumpaisessakin oli kysymyksessä kuuluisa jäävuorenhuippu. ”Lievempiä tapauksia”, joissa valmentaja ”seukkaa” alaikäisen valmennattavansa kanssa tulee ilmi tasaisin väliajoin.

Nämä sankarit/sankarittaret eivät tajua, ettei kysymyksessä ole työpaikkaromanssi vaan selkeä väärinkäytös.Väärinkäsitysten mahdollisuus asiassa on suuri, usein ilman viranomaistoimia ei asiassa saada totuutta. On noudatettava suurta varovaisuutta sekä mahdollisten uhrien kuin myös mahdollisesti syyttömän epäillyn edun vuoksi. Pelkät epäilyt voivat leimata syyttömän henkilön loppuelämäkseen, koska ihmisen mieli on mitä on.

Kysymys  on vääristyneestä moraalista, mahdollisesti rikollisesta toiminnasta. Väärinkäsityksiltä vältyttäisiin mikäli etiikka ja moraali lisättäisiin jo alempien tasojen koulutukseen niin, että se myös käytäisiin läpi. (joku näyttää operusohjelmaa ja sanoo onhan se täällä – on, mutta ei sitä kukaan opeta. Sanoja paperilla) Pääosa valmentajista on kolmannen-/toisen-tason koulutettuja. Ao. tasoilla ei ole minkäänlaista kirjoitettua eettistä oheistusta, ammattietiikkaa. Valmennus on harvoja ihmistyön muotoja joissa ei ole määriteltyä etiikkaa, vrt. lääkärit ja opettajat. Valmentajien eettinen koulutus- ja ohjeistus tuskin estäisi vakavimpia tapauksia.

Filosofisoidaan vaihteeksi. Josko näin syvällistä saa nakutella aivonystyröidemme kiusaksi?!

Filosofi Kantin deontologisessa moraaliteoriassa ydin on ”ehdoton ja poikkeukseton käsky”. Käskyssä teko on moraalisesti hyvä, jos sen voitaisiin tahtoa olevan yleispätevä laki. Tästä seuraa Kantin mukaan, ettei toista ihmistä saa kohdella välineenä. Kantin moraalin luonteesta on positiivinen sekä negatiivinen velvollisuus. Positiivisessa velvollisuudessa toimitaan normien edellyttämällä tavalla auttaakseen muita. Negatiivisessa velvollisuudessa taas on velvollisuus noudattaa kieltoa olla loukkaamatta muiden oikeuksia.

Marko Romppu Romppanen

Riihimäki

2 kommenttia artikkeliin “Eroottista hierontaa ja muita valmennusmetodeja”
  1. Hienoa, että olet ottanut esiin kipeä aiheen, josta ei mielellään puhuta. Ymmärtääkseni seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulee esiin vain pahimmat jäävuorenhuiput. Nissä myös tuomiot on niin pieniä, ettei ne puhu sen puolesta, että yhteiskuntamme suhtautuisi asiaan vakavasti.
    Ehdotuksesi, että moraali ja etiikka pitäisi kirjata paremmin, ja opettaa sitä esimerkiksi valmentajille, ei vakuuta minua. Lapsen hyvksikäyttäjän on ihan turha vedota, etten tienyt sen olevan laitonta, kun se ei lukenut missään. Moraali näin vakavissa asioissa pitää olla ihmisen korvien välissä itsestään selvyytenä.

    Inkeri Valtonen

Jätä kommentti

css.php