Missikisat on lopetettava

41078lq5e0g8gnc.jpg
Joka vuosi valitaan missi, joka vuosi luetaan lehdestä heidän ongelmistaan missiorganisaation kanssa. Lähtökohtaisestihan kysymyksessä on nuorten naisten (julkisuuden tyrkkyjen ja tulevien skandaalimissien) rekrytointitilaisuus, jossa voittaja voi orjuuttaa itsensä ja jakaa kaikki tulonsa Makunen&Co :n missiorganisaatiolle ainakin vuoden ajalta. Ymmärtääkseni missille ei makseta palkkaa vaan missit elättävät Makusen organisaation omilla ansioillaan ja tuomillaan sopimuksilla?!
Missikandit kirjoittavat sopimuksen, jossa he lupaavat voittaessaan Makusen organisaatiolle 50% missivuoden tuloistaan. Tosin viimeaikoina missien tulotasot ovat olleet sen verran heikot jottei näissä ole ollut uutisoitavaa (ainakaan postiviivista), joka kertonee omalta osaltaan missi-instituution turhuudesta. Huonoista tuloista kun viedään vielä puolet, niin kyseinen tyttörukka elelee sitten köyhyysrajalla tai ainakin varsin kehnoilla ”julkkistuloilla”. Muistetaan se, ettei missinä oleminen ole halpaa. Et voi tuulipuvussa heilua julkisilla paikoilla ja koko ajan joku kyttää tekemisiäsi. Missivuodesta missille tuskin taloudellisesti käteen jää mitään. Toiset, tosin harvat, voivat jäädä positiivisissa merkeissä julkisuuteen (Lola tai Karita Tykkä) ja tienata keikkahommissa.  Useimmat, missi-instituution lihottamisen jälkeen saavat palata takaisin arkeen ilman sen suurempia työkiireitä malli- tai ”julkkis”markkinoilla.

Rahan takiahan tätä hommaa tietysti pyöritetään. Samalla uunotetaan nuoria julkisuuden kipeitä tyttöpoloja. Jokainen voi tehdä miten huonoja sopimuksia kuin haluaa, ei kait siinä mitään. Itse pidän kuitenkin ällöttävänä että sopimukseen ilmeisesti kuuluu myös organisaation taholta oikeus arvostella missiä, missin elämää ja missin tekemisiä yleensä miten haluaa. Mr. Makunen on, nettitietojen mukaan, arvostellut esim. Tuomiston vartaloa sanomalla että ”vyötärö on pyöristynyt ja näyttää tasapaksulta”, johon sitten mallimamma Marjo Sjöroos että Tuomiston ongelmia ovat posket, joiden pyöristyminen näkyy lähikuvissa. Makunen ja kyseinen Marjo ovat ilmoittaneet että missisopimuksessa mainitaan ”lupaus kauneuden vaalimisesta”. Toisin sanoen missin tulee pysyä kisojen aikaisissa mitoissa ja antaa näille hyväkkäille vapaus arvostella hänen ulkonäköään täysin vapaasti. Ei nyt mitään kamalaa, mutta mautonta ja antaa aivan väärän viestin suomalaisille nuorille naisille oikeasta naiskauneudesta.
Mielestäni koko missi-instituutio on kieroutunut arvomaailmaltaan ja ei vastaa nykyaikaista käsitystä suhtautumisesta naiseuteen.  Instituutio luo missistä tuotteen, jonka ainut tarkoitus on rahoittaa ja ruokkia instituution toiminnan jatkuvuutta ja hyvinvointia. Toiminnasta ei löydy, hyvällä tahdollakaan, mitään eettisesti tai moraalisesti kannatettavaa. Osaltaan pidän koko toimintaan vaarallisena. Vaarallisena, koska kisat eivät pyri millään muotoa vaalimaan terveyttä, arvostavaa suhtaumista naisiin ja naisellisuuteen ja antavat väärän roolimallin.

Itselle tulee mieleen elokuvista tutut maalaismessuilla pidettävät ”Vuoden kaunein lehmä”-kisat, joissa valitaan paras lehmä ulkonäön ja lypsytuloksen perusteella. Sitten lehmä kiertää heinäpalkalla kaikki pienemmät messut ammumassa. Omistaja kerää rahat taskuunsa.

Lopetetaan koko missiroska, tai ainakin valitaan missi korkeintaan kerran viidessä vuodessa, mutta tuolloinkin vain vuodeksi.

-romppu-

5 kommenttia artikkeliin “Missikisat on lopetettava”
 1. avatar Inkeri Valtonen sanoo:

  Hei!

  Kirjoituksesi on tosi hyvä, moni nuori tyttö menettää täysin otteensa elämään, kun vähän aikaa pyörii mallimarkkinoilla. Minusta on kuitenkin ihan kummallista mikä veto näillä missijutuilla on nuorille tytöille, kaikki haluavat olla julkkiksia, vaikka sehän ei ole mikään ammatti tai eläkehomma. Markkinat ovat niin raadollisia, että ollaan valmiita ihan mihin vaan. Maskeerajien mukaan meilläkin liikkuu mallimaailmassa jo paljon huumeita, ne vievät nälän ja anorektisen laihana pysyminen on helpompaa. Toivon sydämestäni ettei ainakaan omat läheiset nuoret lähtisi moiseen hömpötykseen mukaan.

  Inkeri Valtonen

 2. avatar Esa Lehtinen sanoo:

  Hei!

  Älkää ottako missikisoja niin vakavasti. Onhan se toki totta, että Makunen & co ovat ovat tuotteistaneet kisat ja tytöt, mutta siitä huolimatta kisat ovat pelkkää viihdettä. Maailmassa on paljon vakavimpiakin asioita kuin missikisat. Jos nuoret tytöt haluavat päästä julkisuuteen missikisojen kautta, se heille suotakoon. Media tarvitsee koko ajan uusia kasvoja myydäkseen lehtiään ja mainoksiaan. Sitä paitsi antaa tyttöjen haaveilla tulevaisuudestaan. Eiköhän monen nuoren tytön haaveissa ole seuraava ”urakehitys”: ensin jonkinlainen missititteli, sitten julkisuuteen ja sitten se haaveittein täyttymys eli naimisiin jonkun lätkätähden kanssa. Oman itsensä tuotteistaminen on päivän sana. The show must go on…

  Esa Lehtinen

 3. Hei Esa.

  Olet ihan oikeassa, tuotteistus on päivän sana. Teen sitä työssäni joka päivä, osin myös ihmisille.

  Makunen&Co ovat hoitaneet leiviskänsä hyvin. Kokeileppa vastaavaa sopimuskäytäntöä jossakin normaalissa päivätyössä niin saat koko Hakaniemen sielunveljet punalippuineen kimppuusi ja päädyt kuuluisille nahkurin orsille.

  Saa jokainen haaveilla, mutta se mikä on facta niin misseydellä ei elätä itseään. Ellei tietty nyt satu tuota lätkäpelaajaa löytämään. Osalle kansasta tämä on suurta viihdettä ja hupia, osa jopa arvostaa misseyttä niin suuresti että menevät jopa katsomaan heitä paikallisen marketin makkaramaistijaisiin.

  Vähitellen kuitenkin kansan kiinnostus on vuosi vuodelta vähentynyt näitä, eräänlaisia julkisia bakkanaaleja, kohtaan. Tämä tietysti hankaloittaa entisestään voittavan missin taloutta ja misseyden merkitystä tulevaisuudelle. Maalaispankissa on varmaan meriitti jos on päässyt edes miss Kuopio finaaliin, ei liene muualla.

  Enempi minua tässä Makusen&Co toiminnassa riepoo se että käytännössä he ”riistävät” vuoden kerrallaan näitä jokavuotisia missejään. ”Työehdot” ovat naurettavat, ja kuten Pakarinen on maininnut niin niiden vähäistenkin palkkojen maksamisen kanssa on ollut ongelmia. Organisaatio tekee ihmisillä kylmää wheels and deals -bisnestä. Eikä sekään jos otetaan 50% kaikista tuloista ole paha jos tuloja pystytään takaamaan riittävästi, ei missin julkisuusrumpalla ja työehdoilla voi palkka olla jotakin 20+€/vuosi, sen pitäisi olla vähintään tuplat.

  Mallitoimistot ottavat malleista noin 30-40%, mutta he tekevät oikeasti töitä myös mallien työllistymisen eteen + takaavat kunnollisen ansion tehdystä työstä.

  Elämä on luonnollisesti täynnä valintoja, ja näiden edessä on nämä nuoret tytöt missikisoihin mennessään. …ja sitten misseydestään luopuessaan.

  Rock, rock.

  -romppu-

 4. avatar inkeri valtonen sanoo:

  Hei!

  Esa on varmaan ihan oikeassa, että suhtaudun liian jyrkästi missikisoihin yms. olen, vaan liian usein nähnyt sen miten huonosti nuoren voi käydä. Jos asia otetaan järkevästi, niin oppiihan siinä paljon, saa hyvän pohjan esiintymistaidolle, jota tarvitaan muissakin ammateissa. Tietysti nuorella pitää olla myös haaveita, jos ei ole päämäärää mihin kurkottaa, niin ei ole motiivia koulunkäyntiinkään.

  Inkeri Valtonen

 5. avatar Olavi sanoo:

  En ole ottanut missikisoja koskaan vakavasti, mutta en ole niitä enää vuosiin katsonutkaan, ainoastaan lehdistä ja muusta mediasta seurannut. Esa sanoo ettei niitä kannata ottaa vakavasti ”sehän on vain viihdettä”, mutta minusta tuntuu ettei se taida osallistujille ollakkaan viihdettä. Taitaapi olla ihan totista totta niin kisat kuin seuraava vuosikin josta vielä joku organisaatio vie vähintään puolet tuloista. Itse en ymmärrä tätä viihde sanaa tässä yheydessä, kun se on jonkun toisen ihmisen selkänahasta otettua. Ollaanko me ihmiset niin tirkistelynhaluisia, ettei sillä ole mitään merkitystä millä ”hinnalla” meille se viihde tehdään, sen kohteen näkökulmasta. Minusta se sairasta.

Jätä kommentti

css.php