Ken metsään menevi se puut vain näkevi

Pienten lasten isänä kannan jatkuvasti huolta lasteni liikenneturvallisuudesta, erityisesti yleinen välinpitämättömyys ja humalassa-ajon arkipäiväistyminen ovat huolenaiheista päällimmäisinä. Arkipäiväistymisellä tarkoitan, että asiaan ei monasti kiinnitetä sen suurempaa huomiota ellei rattijuopumukseen liity merkittävän ikäviä tapahtumia kuten nyt hetki sitten Lapinlahden tapauksessa.

 Asenteiden pehmentymisen lisäksi olen myös huolissani rakentavan keskustelun puutteesta.

 Rattijuoppo-ongelma on meidän kaikkien ongelma. Vahingon sattuessa uhrin kaapu laskee kaikkien osapuolien päälle, väärintoimittuna ja yksinjätettynä rattijuoposta tulee myös uhri joka kokee auttamisyritykset negaatioina.

 Tyyppirattijuoppoa ei ole. Ongelma on tasa-arvoinen, joka ei riipu sosiaalisesta asemasta tai sukupuolesta. Syitä rattijuoppouteen on monia, ja taustalla on usein hyvin vaikeasti selvitettäviä ongelmavyyhtejä. Oli syy mikä tahansa se ei anna rattijuoppoudelle oikeustusta.

Usein syyt ongelmiin löytyvät hyvin syvältä, alkoholi on vain pakoreitti arjesta, ja näin ollen vain jäävuoden huippuna viestittämässä ihmisen sisältä myllertävistä ongelmista. Ongelmainen ihminen ilman taitoa selvittää ongelmiaan, alkoholi ja  välinpitämätön asenne liitettynä itsekontrollin puutteeseen ovat tuhoisa kombinaatio liikenteessä. Toki monet rattijuopoista ovat myös sairaita, eli alkoholisteja.

Ongelma on rattijuoppoudessa luonnollisesti penkin ja ratin välissä. Ihminen tarvitsee apua, rohkaisua myöntää ongelmansa ja mennä hakemaan hoitoa.  Ihmisille pitäisi luoda tehokkaampia työkaluja selvittää ongelmiaan ennen kuin he tukehtuvat näiden alle ja alkavat oirehtia. Valitettavasti näitä työkaluja minulla ei ole tässä antaa.

Ongelmaan ei löydetä ratkaisua kielloista, eikä syyttämällä kauppaa ja ravintoloita. Olisi aika keskittyä oireen sijaan taustalla oleviin ongelmiin. Ei asiaa paranna hirtehistalkoot, eikä rangaistusten kovennukset. Mikään näistä ei ole saanut aikaiseksi sen suurempia positiivisiä tuloksia ongelmaihmisten piirissä. 

Yksinkertaisesti rattijuoppoutta ei tule hyväksyä. Asenne ratkaisee, tästä vastuu on meillä kaikilla, pitäisi vaan osata nähdä metsä puilta (ajoissa).

 

Jätä kommentti

css.php